Hunter Kris

caini de vanatoare

Pensiune in Delta Dunarii

Teckel

 

RASA DISPONIBILA NUMAI PE COMANDA - 0744.348.950

 

ŢARA DE ORIGINE
Germania

NUME ORIGINAL
Dachshund (câine-bursuc)

ALTE NUME
Dachshund(Teckel) standard ? Normalgr ö sse Dachshund(Teckel)
Dachshund(Teckel) pitic ? Zwerg Dachshund(Teckel)
Dachshund(Teckel) iepurar ? Kaninchen Dachshund(Teckel)

Poziţionat la distanţă mică faţă de sol(low-set). Corp lung, compact. Capul este purtat demn, cu mândrie.
Acest câine de vânătoare ocupă singur o întreagă grupă(Grupa 4) din nomenclatorul FCI. Rasa cuprinde trei varietăţi: standard, pitic şi Kaninchen, fiecare dintre ele admiţând trei tipuri de robă: cu păr scurt(Kurzhaar), cu păr lung(Langhaar) şi cu păr sârmos(Rauhhaar).

Originile reale ale Teckelului au fost şterse de timp. Varietatea cu păr scurt este cea mai vârstnică şi se crede că a fost formată prin încrucişarea unei varietăţi Jura Bruno scundă cu un Pinscher. Teckelul cu păr scurt a dat naştere apoi la celelalte două varietăţi. Tipul Teckelului cu păr lung a fost stabilit în secolul al XVII-lea. Varietatea cu păr sârmos a fost creată la sfârşitul secolului al XIX-lea din încrucişarea raselor Teckel cu păr scurt, Schnauzer, Dandie Dinmont Terrier şi probabil Scottish Terrier.

Primul standard al acestei rase a fost redactat în anul 1879. Clubul German de Dachshund(Deutscher Teckel Club) a fost format în 1888. Un standard a fost fixat în 1925. Varietatea standard(îndeosebi Teckel standard cu păr sârmos), este folosită drept câine de urmă în vânătoarea cu miză mare, la urmărirea iepurilor, precum şi drept câine de vizuină în vânătoarea de vulpi şi bursuci. Varietatea Kaninchen (Teckelul iepurar) a fost în mod special creată pentru vânătoarea de iepuri. La începutul secolului XX, admiratorii preferau varietatea cu păr scurt, apoi mai târziu şi-au întors atenţia asupra Teckelului cu păr lung. În prezent varietatea cu păr sârmos este cea mai populară varietate din întreaga lume.

Caracter, aptitudini speciale şi dresaj
Acest câine robust şi curajos dă dovadă de rezistenţă deosebită, dar nu se află mereu într-o dispoziţie bună. Teckelul este independent, războinic(bătăios, agresiv), are tendinţa de a muşca şi încearcă să-şi exercite dominanţa asupra celorlalţi câini. Obiceiul său de a lătra la cel mai mic zgomot îl face un bun câine de pază. Teckelul este afectuos şi vesel , dar tinde să devină posesiv şi adesea gelos. Varietatea cu păr scurt este cea mai energică, în timp ce varietatea cu păr sârmos este cea mai rustică şi posedă cel mai accentuat instinct de vânătoare. Varietatea cu păr lung este cea mai calmă dintre toate cele trei. Toate tipurile de Dachshund trebuie să primească un dresaj ferm, efectuat cu blândeţe încă de la o vârstă foarte fragedă.

Întreţinere şi utilizare
Teckelul este foarte potrivit drept câine de casă, în special varietatea cu păr lung. Oricum, acest câine de talie mică necesită foarte multe exerciţii pentru a îşi menţine sănătatea mentală. Varietăţile cu păr sârmos şi cu păr lung necesită periaj şi pieptănat la timp regulat.

-câine de vânătoare.
-câine de companie.

CAP
Linii fine, alungite care se îngustează spre nas. Cutia craniană este uşor bombată. Stopul nu este pronunţat. Puntea nazală este uşor arcuită iar botul îngust. Trufa fin cizelată are culoare neagră sau brună în funcţie de nuanţa robei. Maxilarele sunt foarte bine dezvoltate acoperite de buzele bine întinse.

OCHI
Au dimensiune medie şi formă ovală. Culoarea lor este de la brun roşcat la brun foarte închis aproape negru. Ochii bicolori sunt permişi la robele gri sau arlechin.

URECHI
Prinse sus, rotunjite la vârfuri, atârnă de-a lungul obrajilor.

CORP
Este lung. Gâtul musculos, uscat nu prezintă fanon. Sternul este puternic, destul de proeminent. Pieptul este adânc şi lat. Văzută din faţă, cutia toracică are formă ovală. Coastele sunt destul de plate. Abdomenul este bine ridicat, ascendent spre posterior. Crupa lungă, rotunjită, compactă este foarte uşor înclinată spre rădăcina cozii. Trunchiul lung şi compact este amplasat la distanţă mică faţă de sol. Spatele este scurt şi rigid iar zona renală scurtă, lată, fermă şi uşor arcuită.

MEMBRE
Membrele scurte şi musculoase prezintă labe late, rotunde, uşor îndreptate spre exterior, cu degete compacte, bine arcuite.

COADA
Nu este prea curbată şi nu este purtată prea vesel.

ROBA
Varietatea cu păr scurt:
blană plată şi netedă.
Varietatea cu păr sârmos: blană densă; prezintă subpăr, mustăţi, sprâncene stufoase; blana care îmbracă urechile este netedă, scurtă şi plată.
Varietatea cu păr lung: blană moale, plată, uşor ondulată(asemănătoare unui Setter Irlandez). Este mai lungă pe gât, corp, urechi, partea superioară a membrelor şi coadă pe care prezintă franjurare.

CULOARE
Varietatea cu păr scurt:

Culori uniforme ? roşcat, roşcat auriu, auriu cu sau fără mixtură de fire negre.
Bicolor ? negru, maro, gri cu alb pe extremităţi, pete de foc deasupra ochilor, pe marginea botului, pe stern, partea superioară a membrelor, pe labe, etc.
Arlechin ? fond maro deschis, gri deschis sau alb cu pete neregulate de culoare maro închis, auriu, auriu roşcat sau negru.
Varietatea cu păr sârmos: sunt permise toate culorile
Varietatea cu păr lung: aceleaşi culori ca în cazul varietăţii cu păr scurt.

ÎNĂLŢIME
26-37 cm, în funcţie de varietate.

GREUTATE
Teckel standard: mai puţin de 9 kg; în mod ideal 6,5-7 kg
Teckel pitic: mai puţin de 4 kg la vârsta de 18 luni. Diametrul pieptului trebuie să măsoare mai puţin de 35 cm.
Teckel kaninchen: mai puţin de 3,5 kg. Diametrul pieptului trebuie să măsoare mai puţin de 30 cm.

Pentru mai multe informatii despre aceasta rasa, va rugam sa ne contactati!

www.huntinginromania.com  +40744348950  vanatorulkris@yahoo.com  © copyright Vanatorul Kris